Минералната вата при блиндираните врати

Минералната вата е един от най добрите шумо и топло изолационни материали. Голямо предимство е, че пропуска лесно водни пари. Материалът е негорим и е устойчив на гризачи. Минералната вата е неорганичен материал, който се използва както за топлоизолация така и при филтриране.

Минералната вата се произвежда по специална технология при доста висока температура - приблизително 1600°C. Получава се нишка, най-често с дебелина 5-9 мм. Тази нишка може да се импрегнира с минерални масла, които я правят хидрофобна.Това позволяват поетата вода да се изпарява и ватата да възстановява първоначалните си изолационни качества.

Минералната вата намира най-голямо приложение като топлоизолационен материал. Използва се много често при блиндираните врати:


Ще се обосновем по следния начин:
  • Ватата и изделията от нея са отличен топлинен изолатор; 
  • Минералната вата е много устойчива както на студ, така и на топлина.Този материал не гори, не гние и не е обект на нападения от гризачи;
  • При правилно напасване на влакната се осигурява и много стабилна звукоизолация. Това е причината доста фирми да я използват при блиндирани врати, като добър шумоизолатор. Минералната вата осигурява и добра изолация срещу ударен шум – например за шумоизолиране на междуетажни плочи.
  • Минералната вата е естествен скален материал, който е екологично чист и се предлага на сравнително ниска цена. 
  • Като недостатък можем да отбележим, че е слаба на натиск, което я прави трудно приложима за покриви и подови настилки. Въпреки това, при блиндираните врати, минералната вата е един отличен избор.