Предназначение на пожароустойчивите врати

Пожароустойчивите врати се поставят, там където се цели да се предотврати проникването на огън в съседното помещение. С тяхна помощ пожарникарите имат достатъчно време да пристигнат на мястото на пожара и живота на много хора да бъде спасен.

Противопожарните врати са абсолютно задължителни за промишлените сгради, докато при частните домове, те се използват само по желание на собствениците. Естествено вратите за лично ползване издържат по-малко време на огън. Основният показател на пожароустойчивите врати се измерва в минути.

Едно помещение е възможно да изгори напълно за около 20 минути. Изискванията за пожароустойчивите врати, са да издържат минимум 60 и макcимyм 240 минyти. Преди всичко се употребяват врати с характеристики, които са способни да устоят 90 минути при пожар.

За да се установи пожароустойчивостта на дадена врата, се провеждат специфични тестове в определени лаборатории. Успешните модели получават специален сертификат. След това всяка една врата се маркира и се обозначава със съответните данни, според устойчивостта си.

При административните сгради има изискване тези специализирани врати да се ползват с отваряне на крилото навън. Това се изисква, защото при евентуална паника, хората трябва да могат да излязат безпроблемно, без да отварят вратата навътре.

При частните домове пък е обратното. Там вратата е по-добре да се отваря навътре, защото през нея няма да се налага да минава голяма тълпа, а и ако се наложи, пожарникарите ще влязат много по-лесно.

Дръжките, с които се оборудват противопожарните врати също са доста специфични. Най-подходящи са тези с ръкохватка. Нормалното положение на всяка една противопожарна врата е затвореното. Бравите, предназначени за пожароустойчиви врати, също трябва да преминат през съответните тестове.

Пожароустойчивите врати вече не са скучни и еднотипни като в миналото. Напоследък се появиха много интересни и разнообразни варианти, които по нищо не се различават от стандартните входни и интериорни врати. Така че, ако Ви се налага да поставите такава врата, трябва да сте спокойни за вида на интериора си, който е напълно възможно да изглежда по начина, който искате.