История на бравите за входни врати

Днес малко от нас се замислят как всъщност са възникнали бравите, ключалките на вратите, които използваме всеки ден. Толкова сме свикнали с присъствието им, че не знаем как са изминали този дълъг път, за да стигнат до нас красиви, функционални и надеждни.

Ключалките и бравите датират от много далечни времена. Те често се споменават в Стария завет и в митовете. В митологията, притежателите на ключове за вратите на небето, морето, ада, били богове и богини. Медни и железни ключалки за входни врати са открити в Европа и Далечния Изток, които са използвани от римляни и китайци. 

Първите механични ключалки са направени от дърво. Писмени източници свидетелстват, че те са ползвани преди около 4000 години в Египет. Първата дървена ключалка е намерена в гробницата на египетски фараон, който е живял 1279-1213 година преди Новата ера.

Първите метални ключалки са се появили между 870 и 900г, благодарение на английски занаятчии. Конструкцията на бравите и ключовете е повлияна от готическата архитектура, както и от Ренесанса. Тогава са се изработвали патрони със сложни мотиви и детайли, които да украсят допълнително елементите. За да се предотврати достъпа до замъците, често са се монтирали допълнителни метални стрели на вратите или механизъм, който се затяга и може да нарани пръстите на неканения гост. 

До 17век не е имало сериозно усъвършенстване на механизмите. Само украсата е станала по-изискана. В Европа по това време започват да се разработват нови принципи на функцията на патроните. 

Днес никой механизъм не е способен да спаси от взлом вашето жилище. Особено популярни са специализираните скрити ключалки. И днес си остават популярни механичните брави за врати. Сега е съвсем нормално да има една или повече заключващи системи. Хората си мислят, че колкото повече са ключалките, толкова по-защитени ще бъдат. Истината е, че всичко зависи от изпълнението им. Те трябва да се поставят от квалифициран персонал.