Известни врати от филми и сериали

От ранните дни на телевизионните предавания през 50-те годни на миналия век, вратата придава многофункционално драматично усещане. Отваряйки се една врата, вече зрителят знае, че сцената ще премине към друга. Разнасянето пък на ехо от затръшната врата означава гняв и драма, характер, който може да бъде и страстен. Докато звукът на тихо дрънкаща дръжка или бавно отваряща се скърцаща врата е нужното, за да се придаде усещането за призрачен дом. Вратата е като място за заминаване и пристигане - тя е същността на много от филмите, които всички сме гледали.

Когато става въпрос за някои от най-харесваните и гледани телевизионни филми, вратата често е ключова за връзката с определени герои и сцени, като например вратата на улица 221B Baker Street ни напомня за Sherlock Holmes. Вратите присъстват често във финала на филма - затворени, те осигуряват мощно визуално усещане, че нещата завършват, както е и последният кадър на лилавата врата на Моника в последния епизод на дългогодишния американски сериал „Приятели”.

Ето го и нашият списък с най-известните филмови врати. Възможно е да сте изградили свой различен списък, в който да включите някои от следващите предложения.

 “Властелинът на пръстените” – вратичките на хобитите


Всички помним първите и последни сцени на „Властелинът на пръстените” и трилогията „Хобит”! И двата започват и завършват в „Графството“, домът на хобитите, а те живеят в невероятни къщички с прекрасни дървени врати, които са толкова смайващи и запомнящи се, колкото самите филми.

 „Доктор Кой” – синята полицейска врата към Тардис

Заедно с идеята за възстановяване на лекарите, голяма част от концепцията на шоуто се намира около Тардис, синята полицейска врата, която Доктор Кой и неговият спътник използват, за да пътуват през времето и пространството. Всеки път, когато докторът отвори тази невинно изглеждаща синя врата, можем да видим тайните на Тардис, включително разбира се, и изненадващо колко по-голяма е отвътре.

 „Приятели” – вратата в лилаво на Моника


Лилавата входна врата на Моника заема централно място в голяма част от американския сериал, който има десет сезона и се излъчва години наред. Интересен факт е, че жълтата рамка на вратата е била огледало, но е счупена от член на снимачния екип, но така или иначе са решили да я запазят и да участва в декора на сериала. По този начин рамката се превръща в един от символите на шоуто.

 „Сексът и градът” – вратата на Кари Брадшоу

Със своите 94 епизода и два последователни филми, „Сексът и градът” е един невероятен телевизионен феномен. Апартаментът на Кари Брадшоу от Манхатън, който има големи дървени врати, се превръща в емблематично място с много сцени, заснети на предните стъпала. 

 „Хрониките на Нарния” – вратата към Нарния

Може би, от всички филмови врати, тази е най-известната. Когато малката Люси Певенс издирва скришно място, тя отваря вратата на невинно изглеждащия дрешник, където зад кожени палта открива прекрасен снежен пейзаж на Нарния.

Сами виждате, че вратите имат своето голямо значение, както във филмите, така и в реалния живот. Тяхната роля е огромна, но невинаги се оценява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар