Поддръжка на входни и интериорни врати

Антре с ламинат и сива входна врата


Вратите са важна част от интериора в дома ни. Както всеки друг предмет, те също изискват своята грижа под формата на поддръжка и почистване. Много е важно характера на материала, дали е МДФ или ПДЧ.

 Правилна грижа за Вашите врати

Почистването на повърхността на вратите става с помощта на микрофибърна, памучна кърпа, с вода и специални разтвори, които са за дърво. Не е препоръчително да използвате остри предмети и препарат, на които съдържанието е противопоказно за покритието на външни врати, както и на вътрешни. Не трябва да съдържат твърди частици или киселини и да не са на спиртна или ацетонова основа, за да не се наруши целостта на покритието.

Някои модели входни и интериорни врати имат стъкло. Несъмнено и то се нуждае от забърсване и грижа, за да изглежда красиво и приветливо вратата, да няма прах и отпечатъци. Може да се използва спрей за прозорци.

Важна част от периодичното обгрижване, което трябва да се прилага за вратите е почистването и на дръжките. Те са елемента, който най-често влиза в контакт с обитателите на дома и гостите. Не трябва да забравяте и факта, че това води до разпространението на микроби. За това е нужно често да почиствате и дезинфекцирате дръжките, както на входните врати, така и на интериорните. Ако не го правите, след няколко години е възможно те да потъмнеят.

Освен на чистотата не пропускайте и функционалността на вратите. За правилното функциониране на вратата, подвижните части трябва да се почистват и смазват един път месечно. 

 Дръжки, брави и патрони

Поради триене и сухота, различните елементи на вратата може да започнат да функционират неправилно. Най-ефективният и безпогрешен метод е смазването им. Извършването на процеса един път месечно е задължително, което гарантира изправност и дългогодишна употреба на вратите.

 Панти

Пантите са видими или изцяло скрити и е много важно правилното им третиране. Те също се почистват и смазват с помощта на течна грес смазка.

Правилното обслужване и поддръжка безспорно влияят върху безупречната работа и дългият период на използване на Вашите врати. Необходимо е да се полагат грижи често, за да се удължи максимално живота им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар