Как да изберете и инсталирате врата тип Хармоника

Сгъваема стъклена врата разделяща стая от стълбище

Врати тип Хармоника – какво представляват

Структурно интериорната врата тип хармоника се състои от тесни вертикални сегменти, обединени с панти, даващи чудесната възможност на вратата да се сгъва като акордеон, откъдето идва и името ѝ.

В условията на нашите апартаменти има ситуация, когато няма място за класическа вътрешна врата със стандартно отваряне. Възможно е и да не разполагате със стена нужна за отваряне на плъзгаща врата. Предимно пример за подобна ситуация е банята. Тук на помощ идва вратата с необичаен дизайн. Най-често интериорните врати, които се сгъват са изработени от пластмаса, което прави монтажа им в баня (с висока влажност) особено препоръчителен.

Особености при поставянето на врати Хармоника

Сгъваема врата с кафяв цвят тип хармоника

Инсталирането на подобна врата има своите собствени характеристики.

Първата и най-важна трудност е, че прецизно трябва да се избере дължината на вратата. Необходимо е в състояние на затворено крило, тя да бъде напълно изпъната и изправена, т.е. хоризонталната ѝ дължина трябва съвсем точно да съответства на ширината на отвора.

Има начини за справяне с този проблем - или да увеличите пространството до необходимия размер на вратата или да купите врата с необходимия най-близък размер, а остатъка да запълните с подходящ материал до рамката на вратата.

Трябва да сте подготвени за факта, че купувате нестандартна интериорна врата, която може да изисква да я конструирате сами до необходимия размер. Например, може да има нужда от поставяне на дървена рамка предварително.

Преди да монтирате вратата, тя трябва да бъде съвсем точно премерена, както в разширено, така и в сгънато състояние. Можете, дори да поставите горните ролки във водача. Така ще Ви е по-лесно да видите какъв използваем отвор ще получите при отворена врата. Важно е да извършите това, тъй като така сгъната вратата отнема доста от свободното място, което може да не Ви е достатъчно при определени ситуации. ​ 

Стъпки за монтаж на врата тип Хармоника

Сгъваема врата тип гардеробна в светъл дървесен цвят

Самата инсталация се свежда до следните стъпки:

  1.  Подготовка на вратата и инсталиране на дървена рамка на вратата.
  2.  Монтаж на вертикални профили. Те са два. Вратата е закрепена към единият, а в затворено състояние влиза в другият, който съдържа двойник на ключалката. Профилите се поставят посредством самонарезни винтове.
  3. Накрая, горният профил, в който самата врата вече е въведена, е прикрепен към дървената таванна лента с винтове.
  4. След като всички профили се завинтват и вратата виси в горната релса, нейната вертикална основа трябва да се щракне във вертикалния профил. Помнете, че отнема много време и е много трудно да извадите вратата от него по-късно, без да счупите профила. Затова правете щракане на вратата само, когато вече сте проверили всичко и сте сигурни във всичко.
  5. Не забравяйте да смажете горните ролки и горната релса. Без смазване механизмът бързо ще се влоши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар